Baču Vlada môžu ľudia stretnúť na salaši i speváckej súťaži

21.05.2011 Prešov

Lipovce 21. mája (TASR) – Baču Vladimíra Judu z Lipoviec, okres Prešov, môžu ľudia stretnúť na tamojšom salaši či okolitých pasienkoch, ale i na speváckych súťažiach. Podľa neho lúky v okolí obce sú na chov oviec ako stvorené. Len na jeho salaši je okolo 600 oviec a na susednom ďalších 1000.
\"Myslím si, že to je originál ovčí kraj, tak ako sa patrí. Vzhľadom na to, že už nesejeme zrno, tak sa nám lúky zväčšili, máme veľa hektárov na pasenie, pokojne by sa tu vypáslo aj 3000 oviec,\" tvrdí 36-ročný rodák z tejto obce, ktorý sa okolo salaša pohybuje už od svojho detstva. Jeho dedo i otec totiž pracovali s ovcami a on tu trávil všetky voľné chvíle. Dodal, že keď mal 20 rokov skúšal to aj inde, ale továreň mu nesedela a srdce ho ťahalo domov na lúky.
Vyše 190 centimetrov vysoký, plecnatý bača sa už nevie dočkať, kedy sa za dva-tri týždne s ovcami presunú ku kolibe v neďalekom Lačnove, kam s ním pôjde aj jeho žena. Tá mimochodom pracuje na salaši spolu s ním, a to bača považuje za veľkú pomoc a podporu.
\"To už človeka chytí takto za srdce, keď k tomu privyká od mala. Je ťažko s tým začínať, keď je človek dospelý, to už sú len ojedinelé prípady, že sa z neho stane ovčiar,\" dodáva bača.
Práca s ovcami je ťažká, lebo vstávajú už pred štvrtou hodinou ráno, lebo ovce treba dojiť. Podojiť treba asi 300 oviec, všetko robia ručne a ráno to trom chlapom môže trvať aj tri hodiny. Potom s ovečkami idú na pašu a na obed znovu prichádza dojenie. Všetko sa ešte raz zopakuje večer, aj keď vtedy to už tak dlho netrvá.
Keď sme sa pýtali na salaš, viacerí ľudia, ktorí Vlada Judu poznajú, nám vraveli, že tento chlap svojím výzorom vyzerá skutočne ako bača zo slovenských filmov. Ovciam venuje takmer všetok svoj čas. Nezaprelo ho ani zvonenie na mobilnom telefóne, keď sa ozvala melódia zo slovenských kreslených rozprávok o valachoch Maťkovi a Kubkovi.
Baču Vlada však ľudia môžu stretnúť aj na rôznych folklórnych vystúpeniach, kam chodí s mužskou speváckou skupinou \"Spopod Buča\", ktorú vedie Jozef Slezák z Lipoviec.
\"Chodíme rôzne po dedinách na súťaže spevácke, človek sa má kde ísť odreagovať. Lebo ináč by som sa ani nikde nedostal, keby nie ten súbor. Venujeme sa prevažne bačovským piesňam, inšpiráciu máme z čoho čerpať,\" tvrdí Vlado, ktorý okrem spevu hrá aj na fujare. A aby vraj ovečky lepšie dojili, niekedy zahrá aj im.
 

Vyberte región

mark